Slusen var en svær sak med mye støy

Vi møtte «Juno» på vei nedover

Turen i dag gikk oppover ( eller nedover…?) Göta Elv, forbi Bohus Festning og til Lilla Edet.  Vi møtte «Juno» på vei nedover og et par broer ble kalt opp for åpning, ellers var det lite spennende som skjedde, eller spesielt fint landskap.

Ved Lilla Edet ligger den første slusen, og etter å ha ligget og ventet på broåpning før slusen sammen med noen hyggelig tyskere, gikk vi inn med stor spenning.

– Slusen var en svær sak med mye støy pga høye murer.  I disse slusene skal man holde seg fast til kroker og stigetrinn langs kantene mens vannet stiger eller synker. Tyskerne gikk først inn og danset rundt før de fikk feste med bauen og snudde rundt med hekken først.  Vi strevde litt med å få lagt båten inntil pga sterk strøm.  Ingrid stod foran med tau og jeg sto bak med båtshake ved stigen. Litt dramatisk ble det fordi vi ikke hadde kulefenderen langt nok foran, så vi gikk i muren med dreggen, men det ble ingen skader på mannskap eller båt.  Fenderplanken fikk kjørt seg og skånet fenderene. Vannet steg rolig og tilslutt  gikk vi sakte ut av slusen for å legge til i gjestehavnen rett bakenfor.

Tyskerne (Ursula og Kurt Heinz) gikk også dit og så snart vi hadde fått lagt til, kom de over med god «Sluse-snaps». De virket litt flaue fordi, som de sa, hadde gått mange sluser før… Nå er det middagstid i solnedgang og stille havn.

Tot. 160,7 NM

Ingrid stod i bauen med tau og båtshake

11. juni
I dag gikk turen til Vänersborg.  VI skulle opp fem sluser og var litt spent.

I går ble vi i Lilla Edet og så på de andre som sluset oppover.  Her lærte vi et og annet.

Vi gikk rett etter frokost i regnvær. I Trollhättan ble vi sluset opp fire sluser sammen med tre ande seilbåter.  – og det gikk mye bedre.

Ingrid stod i bauen med tau og båtshake.; Hun la først over løkke på den kroken i veggen hun rakk opp til med båtshaken.  Etterhvert som vannet steg tok hun enden av det samme tauet, lagde løkke, og la over neste krok.  Når den var vel over løsnet hun nederste feste og strammet opp til festet over.  I tillegg lærte vi å ikke stramme for mye tau i bauen, da går hekken ut og det blir vanskelig å få tak for den som står bak. – Og ikke minst å ta det rolig… Det er kameraer og folk som følger med og slusingen starter ikke før alle er klare..

Nå ligger vi i Vänersborg og her traff vi Kurt Heinz og Ursula igjen.  Det ble middag på koppargrillen, og så får vi se om vi går videre i morgen.  Nå vil vi ha litt sol og varme…

Tot 178,8 NM

/TM

Reklamer
Tagged with: , , , , ,
Publisert i LaRSS 2012
One comment on “Slusen var en svær sak med mye støy
  1. Balanse sier:

    Spennende med slusing. Familien min leide kanalbåt i England i 1996, og seilte i «narrow boat» nedover «Grand canal» mot London. Der fikk vi også masse erfaring med sluser, og det er litt av en kunst… Godt dere kom dere trygt opp til slutt, og med ny kunnskap 🙂

    Hilsen Lone

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: