Svensker er noen hyggelige mennesker

Det var mørke skyer over land,

Da var turen over for denne gang.

Etter to netter i Strömstad, satte vi kursen for gamlelandet.

Vi slapp tampene tidlig fredagsmorgen og hadde først tenkt oss utaskjærs, men det var mye gammel sjø og litt motvind så vi heiste forseil og sløret innover Sekken istedenfor.

Bak Hvalerøyene ble det helt bleike og dieselvinden fikk duge.  Utenfor Strømtangen fikk vi lett SV bris og framme ved Hollenderbåen frisknet det til 8-9 m/S og vi lenset innover mot kjente trakter.

Det var mørke skyer over land, men fremme ved Teie båthavn sprak det opp og solen tittet frem. Der ble vi tatt i mot av min familie som stod med vaiene flagg og ønsket oss velkommen tilbake.  Litt rart og sette beina i hjemmehavn ettter 3 mnd ombord….

Her er noen korte tanker og litt oppsummering:

Ruten til Stockholm gjennom Trollhättan og Götakanal er absolutt verdt å prøve.  Her er det mye flott å se på, mange spennende steder, det er sosialt med andre båtfolk i slusene og litt rart å seile midt utpå et jorde..  Vänern og Vättern er store innsjøer og har mye annerledes å by på.  Strekningen fra en kommer ut av kanalen ved Mem og opp til Stockholm er omtrent like lang som strekningen Göteborg – Strömstad og kan seiles via Mälaren eller utaskjærs.  Artig å seile opp i Mälaren, men litt langtekkelig strekke inn til Stockholm.  Mye god fiskemat i restaurantene!

Slusing: Ha rikelig med fendere på begge sider, slusetau i passende lengder, 15-20 m er passe – og ikke for tykt og tungt, 12-14 mm er nok.  En fenderplanke er kjekt å ha. Ta det med ro og bruk god tid for å komme på plass i slusene, slusingen starter ikke før alle er klare. Gode klær / seildresser er et must. Båtshaker er et fint hjelpemiddel, ha gjerne 2-3 ombord (kan hende du mister en i slusene :-0…..) Dersom du har med jolle bør den legges på dekk / pakkes ned, da du betaler for total lengde båt inkludert evt.jolle. Regn med mye venting på broer og sluser.

Tilslutt litt om våre kjære brødre og søsken i øst.  – Svensker er noen utrolige hyggelige og hjelpsomme mennesker; Vi opplevde flere ganger å få tips av bussjåfører om billigste reisemåte ved overganger til annen bussrute.  Butikk og serveringspersonale er veldig hyggelige. Selv i overfylte gjestehavner ble vi ønsket hyggelig velkommen.  Svenske båtfolk slår av motoren så fort de har fått en liten tamp i land, så bruker de heller god tid til fortøyning etterpå.  De tar hensyn til båtnaboer ved ankomst og avgang og gjør ting så stille som mulig (kanskje noen andre hviler ut etter en slitsom seilas) Skjærgården er godt tilrettelagt med søppelboder, utedoer (med tilgjengelig lesestoff) og faste grill- og bålplasser (med tilgjengelig tørr ved!)  Alt i alt er vi vel blitt enda gladere i svensker og Sverige nå enn før.  Anbefales!

Da var turen over for denne gang.  På tide å planlegge neste?

/TM

Reklamer
Tagged with: , , , ,
Publisert i LaRSS 2012
2 comments on “Svensker er noen hyggelige mennesker
 1. Reisegleden sier:

  Hei Tormod og Ingrid
  Fint å ha dere tilbake i kjent farvann. Dere er et modig par som har høstet noen unike erfaringer. Vi snakkes. Runar

  • Breezita sier:

   Hei du!
   Ja, det har blitt nye erfaringer og mange gode opplevelser. Båten er på allerede på land pga litt landkjenning. Godt det ikke skjedde i mai..:)) snakkes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: